Augur Kalastuspalvelu Oy - Saaliisgalleria

Hauki

Pellingissä on laajat kaislikot ja rakkoleväkasvustot lähellä avomerta. Siksi Pellinki tunnetaan suurhaukien saaristona. Esimerkiksi Suomen Urheilukalastajain Liitolla oli monen vuosikymmenen ajan vuokravesialueita Pellingissä, aikana ennen nykyistä lääninlupaa. Pääkaupunkiseudun kalastuspaine ei ulotu Pellinkiin, joten siellä saa kalastaa rauhassa. Myös Pernajanlahti on hyvää haukivettä ja tutkimustenkin mukaan alikalastettua seutua.

Haukea päästään kalastamaan saarten suojassa kovallakin tuulella. Yli viiden kilon hauet saadaan yleensä keväällä ja syksyllä. Vain kylmän veden aikana isot kalat saavat tarpeeksi happea rantavedessä. Parin kilon kokoluokan haukea saadaan koko avovesikausi. Tule tekemään uusi ennätyksesi!

Meritaimen

Heti Suur-Pellingin saaren edustalla päättyy sisäsaaristo ja alkaa ulappa. Ulkoluodot ovat lähellä ja ne ovat parhaita taimenen heittokalastuspaikkoja. Tyrskykalastus- nimitys on sikäli harhaanjohtava, ettei parhaita saaliita suinkaan saada myrskyllä, vaan leppeällä 2-7 m/s tuulella. Taimenen saaminen mereltä on vaikeaa, mutta kalastusoppaan kanssa siihen on hyvät mahdollisuudet kylmän veden aikaan.

Kalastuspakettiin kuuluvat lämpimät kelluntapuvut, joten kalastaminen sujuu pikku pakkasessakin. Puku pitää vettäkin niin hyvin, ettei sade estä merellä viihtymistä. Taimenkalaan lähdetään avomerikelpoisella veneellä. Tahtoisitko tarjota joulupöydässä itse virvelöityä meritaimenta? Jos kuitenkin tuulen nopeus on yli 10 m/s, on parasta keskittyä hauenkalastukseen saarten katveessa.Kuha

Kuhaa uistellaan kesällä, varsinkin hellepäivien iltoina. Tunnelma on niin leppoisa, että koko perhekin viihtyy. Tracker-kalastuslautassa on runsaasti tilaa kalastaa, oleskella, syödä eväitä, ehkä kuunnella rauhallista musiikkia. Vene lipuu hiljalleen tyynissä sisälahdissa, plaanareiden perässä hinataan vieheitä. Toiminta alkaa, kun kuha on napannut vaappuun! Ja kun on saatu yksi, alkaa parvessa liikkuvia kuhia yleensä nousta veneeseen lisää.

Kuha on lisääntynyt lämpimien kesien ansioista Haikonlahdella, Voolahdella ja Pernajan lahdella. Ravintoloiden kalaherkut on muuten usein tehty kuhasta! Kalavieras saa luonnollisesti saaliin kotiin viemiseksi, valmiina fileinä.

Ahven

Meressä ahvenet kasvavat suuriksi. 400 gramman raitapaidat ovat tavallisia. Kesällä niitä saadaan esimerkiksi kareilta avomeren äärellä. Jigaaminen eli muovimadon pompottelu pohjalla, on hauskin ja usein tehokkain kalastustapa. Siinä viehe liikkuu koko ajan pohjalla, missä kalatkin ovat suurimman osan ajasta. Ensimmäisen jigiahvenen saaminen vaatii harjoittelua, mutta kun on saanut tuntuman, alkaa näitä virkeitä kaloja nousta veneeseen enemmänkin. Kalastusoppaan kanssa tuntuman saa nopeasti.

Monen mielestä paistetut ahvenfileet voittavat herkullisuudessa lohensukuiset kalat! Suomuista ja piikeistä ei ole haittaa, kun opas fileeraa ahvenet nahattomiksi ja ruodottomiksi.

Talvikalastus

Vielä joulukuussa avomeri on jäätön ja silloin kalastetaan taimenta. Useimmat mökkiläiset laittavat veneensä aivan liian aikaisin talviteloille. Toisaalta tammi-maaliskuussa sisäsaariston jäät kestävät pilkkijöiden painon. Varsinkin ulkomaalaiset vieraat pitävät jään läpi onkimista aivan uudenlaisena ja kiehtovana kokemuksena. Entä saalis? Suuria körmyniskaisia ahvenia tavoitellaan! Myös madetta pilkitään avannosta.

Suomenlahden jäällä on yhtä arktiset olosuhteet kuin naparetkellä. Kalapaikoille siirtyminen voi tapahtua lumikengillä tai mönkijän vetämässä reessä. Jäälakeuden ympäröimällä luodolla nautitaan lämmintä keittoa ja kuumaa juomaa nuotion loisteessa. Vaatetuksen pitää pilkkiretkellä olla lämmin: kelluntapuku tai pilkkihaalari, pipo, lämpimät kengät, käsineet - kalastusopas lainaa, jos ei ole omia.

Tervetuloa Itäiselle Suomenlahdelle kalaan!

Erik Herlevi
kalastusopas, Porvoo-Pernaja
050 594 29 83